Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2020 07:11 - Защо трябва да полагаме специални грижи за дебелото черво?
Автор: prepodavam Категория: Рецепти   
Прочетен: 149 Коментари: 0 Гласове:
1



  Защо трябва да полагаме специални грижи за дебелото черво?

Дебелото черво е краен орган за храносмилателната система. То е дълго около 1,5 метра. Главната му функция е обработка на несмляната от храносмилателната система храна. Как обаче неговата естествена функция може да бъде опасна за самото дебело черво и целия организъм?

Функции на дебелото черво

Не всичкото количество храна, което човек приема, може да бъде обработено от храносмилателната система и използвано от организма. След като храната премине през най-интензивната химична обработка в тънкото черво, непотребните вещества, които не попадат в кръвта отиват директно в дебелото черво под формата на течност.

За 24 часа в дебелото черво навлизат приблизително 1,5 литра течна субстанция. После тя преминава постепенно от тънкото в дебелото черво благодарение на илео-цекалната клапа. След това тя престоява около 12 часа, а в последствие се образуват около 450 грама фекалии. За разлика от бързите и интензивни процеси в тънкото черво, в дебело разграждането протича бавно.

Рискове за дебелото черво

Дебелото черво е покрито с жлези, които отделят слуз, и с реснички. Тук възниква и проблемът, че част от непотребните вещества полепват по ресничките на дебелото черво, а слузта създава благоприятни условия за живот на милионите вредни бактерии, които застояват, а в последствие дори ферментират. Представете си как дебелото ви черво се превръща в дом на милиардна колония от застояли токсични остатъци. Те пречат на естественото отделяне на храната от тялото.

По стените на дебелото черво са разположени множество капиляри, те абсорбират част от токсините, кръвта ги поема и ги отвежда до всяка клетка на тялото.

Сами по себе си ферментиралите вещества създават подходящ хабитат за развитие на хемороиди, могат да причинят възпаление и дори промени с кожата и косата. Тъй като метаболизма се забавя, може да се наблюдава и наднормено тегло.

Често срещани проблеми при дебелото черво IBS или „синдром на раздразненото черво“

Синдромът на раздразненото черво (IBS) се състои от група симптоми – включително коремна болка и промени в модела на движение на червата. Тези симптоми се появяват постепенно в продължение на дълго време, понякога в продължение на години. Нарушения като тревожност, депресия и хронична умора са често срещани сред хората, страдащи от този синдорм.
Причините за IBS не са ясни. Теориите включват комбинации от проблеми във връзките между червата и мозъка, нарушения в подвижността на червата, чувствителност към болка, инфекции, включително бактериален свръхрастеж на тънките черва, невротрансмитери, генетични фактори и чувствителност към храна. Настъпването може да бъде предизвикано и от чревна инфекция или стресово житейско събитие. IBS е функционално стомашно-чревно разстройство.
Справянето с проблема включва промени в диетата, приемане на природни продукти на билкова основа, както и редовни консултации с лекар. Диетичните мерки включват увеличаване на приема на разтворими фибри, безглутенова диета или краткосрочна диета с ниско съдържание на ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли.
Смята се, че около 10 до 15% от хората в развития свят са засегнати от IBS. Той е два пъти по-често срещан при жените, отколкото при мъжете, и обикновено се среща преди 45-годишна възраст.

Непроходимост на червата

Когато приемате храна, тя се разпада в стомаха ви и преминава през червата ви. Този процес е известен като храносмилане. Тогава стените на червата ви абсорбират хранителни вещества от храната. Това, което остава като отпадъци, преминава към дебелото черво и ректума.
Понякога обаче този процес нещата могат да се наруши и отпадъците се остават в дебелото черво. Това е известно като фекално задръстване на дебелото черво.
При такова състояние, изпражненията стават сухи и не помръдват, което прави невъзможно отделянето им от тялото. Това блокира пътя на новите отпадъци да напуснат тялото, причинявайки задръстване на червата. Част от проблемите, придружаващи непроходимостта на червата, могат да бъдат анални фисури, мегаколон, запек и други. Всичко това често е съпътствано и с подут корем и болки.

Грижи за дебелото черво

Обикновено перисталтичните движения да дебелото черво осигуряват естествено и безпроблемно изхвърляне на отпадъците от тялото ни и предотвратяват полепването и ферментирането, за които вече ви споменахме.

За съжаление обаче няма как да сме застраховани, че в даден момент няма да настъпят усложнения и дебелото ни черво ще е поставено пред реален риск. Голяма част от храната, която ядем е обработена с тежки пестициди, или съдържа вредни съставки и дори химикали. Това предразполага дебелото черво към усложнения. За щастие ние можем да му помогнем. Ето как:

  • Консумирайте повече домашна храна. Добре е да наблягате предимно на зеленчуци.
  • Яжте храни, богати на фибри, например – ябълки.
  • Пийте вода с лимон всяка сутрин преди хранене.
  • Движете се всеки ден.
  • Добавете джинджифил в менюто си.


Тагове:   помощ,   грижи,   дебело черво,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: prepodavam
Категория: Рецепти
Прочетен: 6377
Постинги: 5
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930